Havale nedir? Nasıl yapılır?

Bir bankadaki hesaptan yine aynı bankadaki başka bir hesaba para gönderme işlemine havale denir. Bu işlemler her iki hesabın da aynı bankanın kullanıcı olması sayesinde 7 gün 24 saat yapılabilir. İş günleri ve mesai saatlerinden bağımsız olarak havale işlemi yapılabilmesi sayesinde aynı bankada yer alan farklı hesaplar arasında ATM, şube, mobil şube gibi farklı araçlar üzerinden sürekli olarak para transferi sağlanabilir.


Havale - EFT farkı nedir?

Havale ve EFT(Elektronik Fon Transferi) işlemleri arasındaki temel farklar şunlardır:
  • Havale aynı banka içindeki para transferleri için kullanılırken EFT farklı bankalar arasındaki transferlerde tercih edilir.
  • Havale 7/24 yapılabilir, EFT ise iş günlerinde ve mesai saatlerinde yapılır.
  • Havale genellikle düşük işlem ücretiyle veya ücretsiz olarak yapılabilirken EFT, nispeten daha yüksek işlem ücreti gerektirebilir.
  • EFT ile gönderilen paranın hesaba geçmesi 2 veya 3 günü bulabilirken havale kullanılarak yapılan transferler genellikle dakikalar içerisinde karşı hesaba geçer.

Havale nasıl yapılır?

Havale işlemini yapabilmek için göndericinin, alıcıya ait 26 haneli IBAN numarasına veya şube ve hesap numarasına ihtiyacı vardır. Ayrıca alıcının adı ve soyadı da bilinmelidir. Bu bilgiler eşliğinde mobil şube, ATM veya şube üzerinden alıcıya havale işlemi yapılır.
Havale yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu alıcının adı ve soyadı ile açıklama alanlarının doğru ve eksiksiz girildiğinden emin olunmasıdır. Aksi takdirde transfer edilen tutar askıda kalabilir ve kontrole tabi tutulabilir. Ayrıca havale işlemini başarılı bir şekilde tamamlamak için hesapta gerekli tutarın bulunması gerekir. Bu şartlar sağlandığında havale işlemi dakikalar içerisinde gerçekleşir ve transfer edilen tutar alıcı hesaba yansır.


Kolay Adres ile Havale nasıl yapılır?

Havale işlemlerinde tercih edilebilecek bir diğer yol da Kolay Adres özelliğidir. Bu özelliğin kullanılabilmesi için alıcı hesabın önceden kolay adres tanımlaması yapması gerekir. Kolay adres olarak telefon numarası, TC kimlik numarası, vergi numarası, e-posta adresi veya pasaport numarası verilebilir. Bu sayede IBAN veya hesap numarasıyla vakit kaybetmeden bu bilgilerden biriyle havale işlemi gerçekleştirilir.


Havale ile ödeme nedir?

Bazı ticari işletmeler müşterilerinden ödemeleri havale ile almayı tercih edebilir veya havale ile ödemeyi bir ödeme seçeneği olarak sunabilir. Havale ile ödeme işleminde kullanıcı siparişini işletmeye ilettikten sonra kendisine sağlanan sipariş kodunu açıklama kısmına ekleyerek ilgili tutarı karşı tarafa havale eder. Bu sayede alışveriş süreci tamamlanmış olur. Havale ile ödeme genellikle toplu satış sağlayan işletmeler veya kredi kartı kullanmayan müşteriler tarafından tercih edilir.
Bilgi Destek

KOBİ Dijitalli olmanın avantajları
  • İşinize özel avantajlı çözümlerle KOBİ’lerimizin yanındayız. 
  • Dijital kanallarımız üzerinden ING’li olan tüm şahıs işletmeleri, şubeye gitme derdi olmadan, 7/24 ING’li olma fırsatlarından yararlanabilir. Tamamen dijital ve anında hizmet, 
  • ING müşterisiyseniz, kredinizin anında hesabınıza geçmesi için başvurunuzu ING Mobil’den de gerçekleştirebilirsiniz. 
  • Ücretsiz EFT/FAST/havale 
  • Akbank ve Türkiye İş Bankası ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği kapsamında, 12.000 ATM ağında ücretsiz işlem yapabilme avantajı.